Hvis du spørger en klematisekspert om råd til en god “begynderklematis”, så vil vedkommende garanteret nævne denne. ‘Hagley hybrid’ er nemlig nem at få succes med.


TEKST & FOTO: LONE

Søger man en klematis til bede med fx pastelfarvede blomstringer, er klematis ‘Hagley hybrid’ et anbefalelsesværdigt valg. Denne lækre klatreplante er ret så hårdfør og stiller ikke uoverskuelige krav for at kvittere med sin fine blomstring. Den sætter pris på gode læforhold, og derfor er en placering i havens staudebede, gerne med læ fra buske eller omgivende træer, en fin plads til den.

Clematis 'Hagley hybrid'

KLEMATIS
Clematis ‘Hagley hybrid’

Som det er velkendt med mange klematis, så ynder selve planten at stå i sol, mens rodhals og rødder meget gerne vil stå i skygge. Jorden må desuden gerne være godt fugtighedsbevarende. Det er dog værd at bide mærke i, at blomstringens farver forbliver smukkest, hvis planten her står i halvskygge, da kronbladene dermed får lov til at holde sin intense rosa nuance. Er du til roser, så er ’Constance Spry’ er sikker kombination til denne klematis. De to harmonerer ualmindeligt fint i nuancerne.

Planten tåler en kraftig beskæring og bliver blot flottere af sin årlige beskæring. Dette gøres allerede tidligt i marts, inden planten påbegynder årets vækst. Planten tilhører nemlig beskæringsgruppe III, hvilket betyder, at den blomstrer på skud fra samme år. Springes beskæringen over, risikerer man at få planter, der skyder primært i toppen af sidste års grene, og dermed bliver planten noget barbenet at se på. Så husk endelig beskæring i det tidlige forår!

Clematis 'Hagley hybrid'I juli måned springer de første blomster ud med sine 6 kronblade i de fineste rosa nuancer. Fra mørk rosa ved udspring, der bliver lysere som dagene går. Planten er meget blomsterrig, og den bliver ved helt ind i efteråret og bliver derfor let en af sensommerfavoritterne.

Clematis 'Hagley hybrid'

Planten bliver omkring 2-3 m høj, hvis den kan komme til at klatre så højt, og den har en flot kompakt vækst med smukke, grønne blade. Den fastholder sig til sin vært med slyngende bladstilke, og når den først har fat, er den ikke sådan at få derfra igen.

Clematis 'Hagley hybrid'At denne klematis også er særdeles klædelig sammen med prydgræsser, er bestemt ikke nogen ulempe – her i tæt forening med aks fra prydgræsset ‘Karl Foerster’.

Clematis 'Hagley hybrid'FAKTA
NAVNClematis ‘Hagley hybrid’
DANSK NAVN: Klematis
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge  
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Alm. god havejord
VÆKST: Klatreplante
STØRRELSE: 2-3 m høj
BLOMSTRING: Blomstring fra juli-september
ANVENDELSE: Som klatreplante på fx espalier eller op ad træer