Når temaet handler om krukker, så bliver jeg jo nødt til at fortælle om min passion: Terracottakrukkerne. Læs med her om hvor, hvorfor og hvordan.


TEKST & FOTO: LONE

Før jeg nogensinde fik min egen store have, tog jeg den beslutning, at mine kommende haver skulle indeholde områder, der i den grad fangede min opfattelse af sommerferiestemning. Jeg har i mange år haft meget travle jobs og vil jo nok til stadighed altid være en travl dame, fordi jeg ikke kan lade være med at sætte ting i gang. Og derfor har jeg i høj grad brug for haven. Haven er mit frirum – min legeplads. Her slapper jeg af med at gå og ordne, vande, så osv., og her holder jeg helt og aldeles fri. Også selvom haven efterhånden er blevet en stor del af mit arbejdsliv. Når jeg går under åben himmel, får jeg tankerne på plads.

Flere hække i haven er inspireret af Italiens haver med kirsebærlaurbær.
Træer i krukker er fx oliven eller den nordiske søster: Pilebladet pære.
ØNSKE OM SOMMERFERIESTEMNING
Sommerferiestemning er for mig lig varme dage i middelhavslandene – meget gerne Italien eller Frankrig. Og mange elementer fra havestilen i disse lande tiltaler mig. Både fordi jeg holder af de mange flotte middelhavsplanter som oliven, figen og mynte, men også fordi middelhavslandene i den grad flytter ud i haven i sommermånederne. Blandt andet med spisestuen, hvor hele familien mødes i de sene timer og spiser lange middage under platanernes grene. Og det er da også i disse lande at jeg har tabt mit hjerte til krukker af den røde terracotta. Just indflyttet i nyt hus i 1999 bestilte vi et solidt sæt krukker hjem fra Toscana og de har fulgt mig i mange år.

Også mit arbejdshjørne i køkkenhaven er fyldt med potter i den røde ler.
Her ganske traditionelle rødlerspotter.

 

Men for nogle år siden begyndte de store aflange kummer at smuldre, og her de senere år er også store krukker begyndt at miste deres former. De taber simpelthen skaller i store mængder for til sidst at være til kassation. For et par år siden begyndte jeg derfor at se mig om efter erstatninger.

Betonkummer med laurbærtræer og bakkestjerne som bund – flotte, bestemt!

 

Jeg har forsøgt mig med vinkar, med polystone, med beton, med kurve og meget mere. Alle gode alternativer og flotte i haven, men de rammer bare ikke det samme i mit havehjerte. Det var ligesom bare ikke helt nok.

Og så var jeg tilbage ved jagten efter terracottakrukkerne!

OPSTART PÅ EN SHOP
I sommer fandt jeg så frem til en producent i Toscana, der som en af de få fortsat laver krukkerne ved håndkraft – fatto a mano, som det hedder på italiensk. Værkstedet ligger i de smukke bakker syd for Siena, og vi måtte spørge om vej flere gange for overhovedet at finde frem til det rigtige sted.

terracotta, terrakotta, terrakottakrukker, terracottakrukker, krukker

Vi havde en lang tur rundt i produktionen og en god snak med ejeren. Og som jeg skrev om i HAVEFOLKETs julemagasin, så er vi begyndt at importere krukker netop herfra!

Jeg må sige dig dette: Hver gang, der kommer en levering af nye krukker fra Italien, så er det som juleaften for mig. At pakke palle efter palle ud med de skønneste nybagte terracottakrukker er en fantastisk oplevelse. Jeg har lyst til at tage dem alle med hjem i haven – hver og en! Hvor er det fantastisk at arbejde med produkter, som man i den grad selv er forelsket i.

terracotta, terrakotta, terrakottakrukker, terracottakrukker, krukkerOg jeg glæder mig hver gang en kunde får krukker fra mig og bagefter skriver til mig – nogle er så søde at sende mig fotos af krukkerne i brug. Det er til store glæde! Jeg deler også gerne selv ud af fotos med krukkerne i brug – dem kan man se på shoppens hjemmeside.

terracotta, terrakotta, terrakottakrukker, terracottakrukker, krukker

MASKINLAVEDE ELLER HÅNDLAVEDE?
Nu tænker du måske. “Ja, ja – jeg HAR prøvet at have terracotta i haven. Det er noget skrammel og falder fra hinanden efter få vintre”.

Dertil kan jeg kun sige. Ja, du har ret. Det er der rigtig mange af produkterne, der gør. Og hvis du gerne vil undgå det, så skal du have fat i de håndlavede krukker, der er bearbejdet anderledes og dermed ikke har den skavank, som er typisk for de maskinlavede krukker. Fx har jeg i år kasseret op til 14 krukker af den maskinlavede slags købt i 2014 og 2013! Det er altså ærgerligt. Ikke at jeg ikke synes, at de maskinlavede er flotte – for det er de! Det er bare et andet produkt – både mht. overflade, tyngde, holdbarhed mm.

Om produkterne er maskinlavede eller håndlavede, så er terracotta et porøst materiale! Så hvis man vil have terracotta i haven, så skal man passe ordentlig på det. Det betyder fx at der altid skal være godt dræn i bunden af krukken (her bruger jeg potteskår fra alle de gamle kasserede krukker placeret ovenpå en lille lag af fibertex, så der ikke er noget der stopper for drænhullet i bunden af krukker), og så skal de altid stå på fødder, så de er hævet over jorden. Bruger du havejord i krukkerne, så sørg altid for at lette jorden med sand og evt. andre midler, der kan give dræn. Ellers kan jorden også blive så kompakt at vandgennemstrømningen hæmmes og revner risikeres. Disse råd er gode at følge for alle typer af krukker – bare til info!

HVILKE PLANTER?
Og hvilke planter passer så til terracotta? Ja, hvis du spørger mig, så er det jo nærmest dem alle. Men herunder kan du se nogle af de sammensætninger, jeg har samlet til kunder, der spørger om ideer til deres krukker.

Ideer til en hvid terrasse:

terracotta, terrakotta, terrakottakrukker, terracottakrukker, krukkerTil den lune stemning med figen og lilla nuancer:

terracotta, terrakotta, terrakottakrukker, terracottakrukker, krukkerMed de grå og grønne farver:

terracotta, terrakotta, terrakottakrukker, terracottakrukker, krukker

 

Bor du i Østjylland og omegn og har mod på en tur til Hørning en søndag formiddag for at se på nye krukker, så er du altid velkommen til at kontakte mig herom. Du kan finde kontaktdata på hjemmesiden terracottakrukker.dk.

Vi har altid en del på lager, så der er lidt at vælge mellem. Og leder du efter noget særligt, så kan vi bestille det hjem til dig – til næste gang det igen er “juleaften”.

Vil du læse mere om krukker, terracotta og tilplantning af samme, så følg min blog på terracottakrukker.dk, hvor jeg ca en gang om ugen poster nye ideer til krukkehaven. Her kan du også følge mit arbejde med krukkerne, og se når jeg få nye forsyninger hjem. Læs mere på TERRACOTTAKRUKKER.DK