Nogen gange er det det helt simple, der er det stærkeste. I en stor have er det ofte fascinerende at ankomme til et skarpt skåret rum som dette, der er en slående kontrast til andre rum, hvor frodigheden har været det herskende.


TEKST & FOTO: LONE

Haverummet her – som er et af de mange haverum i Mien Ruys’ eksperimentelle have i Holland – består af få meget virksomme elementer. Rummet er defineret og omkranset af taks, der på den ene side er en lukket hæk. På en anden side er det skarptskårne søljer, der tillader udkig til det tilstødende haverum. Det rektangulære element går igen flere steder – i vandbassinet og i takssøjlernes form. Allerede ved indgangen til rummet, møder man som belægning det rektangulære element, der med repetition i græsset viser vej til et ‘hul i hækken’.

Kommet ind i rummet kigger vi tilbage. Herunder ser du til højre det hul i hækken, vi netop er kommet ind ad. Lige foran ses takshækken, der ved fødderne har prydgræsser som stærkt kontrast til de kantede hække.

I, på kanten og oppe ved siden af bassinet er der tre geometriske elementer – vandkunst skabt af Henk Rusman. På hver deres måde giver de liv til det stille vand.

 

Det tredie element, der står i belægningen, tilføjer en stille rislen.

Over for bassinet står en bænk, så man kan sætte sig og nyde stilheden. I belægningen foran bænken står der en rødnervet løn, Acer rufinerve.

Selvom rummet ikke stod helt skarpt, da vi var her, var virkningerne af de få velvalgte elementer enormt stærke og ganske overbevisende i sin form.

Har du lyst til at se mere fra Mien Ruys’ eksperimentelle haver, kan du klikke her