En kunde ønskede sig en have, der var nem at vedligeholde, men samtidig indeholdt en række indbydende opholdssteder, så man kunne komme udenfor og nyde omgivelserne. Læs her om haven, der er opført efter design af Martin Veltkamp.


TEKST: MARTIN VELTKAMP & HAVEFOLKET, FOTO: MARTIN VELTKAMP TUINEN

Haven komplementerer et industrielt udseende hus, der er omgivet af engarealer. Kontrasterne fra omgivelserne er trukket med ind i haven, så en del af haven har reference til den nære natur – andre dele er mere kultiverede.

Et af kundens store ønsker var et lavt behov for vedligehold. Derfor er havens elementer trukket meget enkelt, men alligevel effektfuldt op.

Et ‘grand canal’-formet bassin fører én fra terrassen tæt på huset og ud i haven.

Bassinet får blandt andet selskab af en buksbomskulptur, hvor buksbom i forskellige størrelser er plantet i formation. Her er også placeret fire ens buksbom i stramtskårne krukker samt store blå skærmliljer. Bassinets fungerer primært som spejlbassin, der reflekterer skyerne på alle årstider.

På den modsatte side af bassinet er plantet en lille rabat med piletræer, der står som overbeplantning til en naturligt udseende bund af gråløvede planter. Dette bed udgør igen en kontrast til det stramme bassin.

Foran den anden del af huset (ses på billedet herover til højre for huset) ligger der en komfortabel terrasse omgivet af søjleformede krukker af brunt ler beplantet med buksbom.

Krukkerne er placeret foran et bed med Miscanthus.

For enden af bassinet ligger der en lille sekundær terrasse til aftensol, som også giver mulighed for at sidde i umiddelbar forbindelse med bassinet. En muret væg giver tryghed og privatliv på terrassen. Arealet er omgivet af Carpinus betulus, avnbøg.

Materialerne, der er brugt til havens gulv, er basalt-småsten, terrasseplanker af træ og marmor til terrasserne.

 

 Du kan se meget mere om tegnestuen ‘Martin Veltkamp Tuinen på hjemmesiden www.martinveltkamp.nl. Du kan også finde tegnestuen på Instagram: @tuinarchitect