I september modner aronia, og de kan stadigvæk plukkes her i oktober. Bærrene smager bittert direkte fra busken, men henkogt med andre frugter og sukker smager de fortræffeligt.


TEKST & FOTO: LONE

Har du ikke selv surbær i haven, kan du være heldig at finde buskene i naturen eller på store offentlige arealer, hvor de ofte bruges i beplantninger. Bærrene sidder på busken helt hen til foråret, men det er her i efteråret, der skal høstes, hvis man skal sikre sig gode bær til syltning eller til fryseren.

Når du plukker, er det lettest at plukke bærrene i klaser, vaske klaserne og herefter pille bærrene fra. Så er det faktisk ret hurtigt at ordne en stor portion – meget hurtigere end at stå med blåbær, ribs eller stikkelsbær.

Her får du opskriften på det nemmeste søde syltetøj.

DET SKAL DU BRUGE

ca. 10 æbler i tern (gerne søde æbler)
250 g aroniabær
250 g sukker
1 spk vanillesukker
1 dl vand

SÅDAN GØR DU

  • Rens æbler og aroniabær, og læg det hele i en gryde med en smule vand.
  • Læg låg på, og lad det hele koge op. Rør evt. i det et par gange, så du sikrer dig, at der er vand nok i bunden.
  • Tilsæt sukker, og lad det hele koge i 20-30 minutter, til du synes, konsistensen er god.
  • Blend evt. syltetøjet, hvis du gerne vil have det helt jævnt.
  • Hæld syltetøjet på glas, der er skoldede forinden. Luk låget, og vend forsigtigt glasset på hovedet – og tilbage igen.

Aronia er kendt som superfood, da det har antiinflammatoriske egenskaber. For at beholde alle de gode egenskaber skal man dog undgå at varmebehandle bærrene og i stedet fryse dem. Du kan så tage dem op i mindre portioner til fx smoothies.