Julestjernen er ved at vinde terræn igen, og det er helt fortjent, for de kan nu fås i et væld af indbydende farver. Men hvordan passer man egentligt juleplanten, som har det med at få gule blade eller måske smide dem helt, hvis du ikke giver den den rette omsorg.
TEKST & FOTO: LONE
Du kan selvfølgelig købe nye julestjerner, hvis dem, du har købt, begynder at se triste ud. Men hvis du nu finder den i en farve, som du gerne vil passe lidt ekstra på, så får du her nogle gode råd til pasningen.
KØB AF JULESTJERNER
Din omsorg for planten starter allerede, når du køber den. Undgå en julestjerne, der har stået udenfor eller har stået i træk i butikken. Det bryder den sig nemlig ikke om, og den vil højst sandsynligt kvittere ved at tabe bladene ikke længe efter, at du har fået den hjem.
Det betyder også, at du skal sørge for at pakke din nyerhvervede julestjerne godt ind i silkepapir og gerne en god stor pose udenom, inden du tager den med ud i november- eller decemberkulden.
SÅDAN PASSER DU DEN
Julestjernen skal placeres lyst – gerne i en vinduskarm – og vandes, når jorden føles tør. De foretrukne temperaturer er 15 til 20 grader; dvs. ikke for varmt. Og så kan den ikke tåle at stå i træk. En entré eller en stue med pejs er derfor ikke julestjernens foretrukne plads.
Tegn på mistrivsel:
- Gule blade: For meget vand.
- Taber bladene: Planten har været tørret ud i længere tid.
Så længe planten blomstrer, behøver den ikke gødning.
PASNING EFTER JUL
Vil du beholde planten efter jul, kan du klippe blomsterne af den, hvis du ikke har lyst til at se på dem mere, og så skal du tilføre gødning i vandet 1-2 gange om måneden. I februar, når lyset begynder at vende tilbage, vil planten skyde nye blade, hvis den trives.
BLOMSTRING IGEN
Hvis du gerne vil bringe julestjernen i blomstring til næste jul, skal du sørge for, at den er helt og aldeles mørklagt i 14 timer i døgnet i 8 uger. Så tvinger du planten til blomstring, og julestemningen er sikret. Mørkelægningen kan du opnå ved at sætte den ind i et helt mørkt rum eller ved at sætte sort plast over den hver dag – fx fra kl. 19 til 7 næste morgen. Og ja, den skal helt mørklægges. Fuldmåne eller gadelys er efter sigende nok til at lave rod i plantens udvikling, så den ikke danner blomsterknopper.
SOM SNITBLOMST
Julestjernen egner sig fortrinligt som snitblomst i julens buketter eller dekorationer. Klip en blomst af planten, fjern de grønne blade, og sæt stilken i ca. 60 grader varmt vand, og lad den stå der natten over. Næste dag er den klar til brug i en buket og vil have opnået lang holdbarhed.
Vil du bruge julestjernen i en juledekoration, kan du sætte dem i cylinderglas, så den er let at få ind mellem alle de andre elementer i dekorationen.
Læg en kommentar