I dag træder vi ind i den hvide have ved Sissinghurst Castle. Et haverum der har givet inspiration til ualmindeligt mange andre haver.


TEKST & FOTO: LONE

Hvis du gæster Sissinghurst i slutningen af august måned, er det dette syn, der møder dig straks du kommer ind i den hvide have. Runde hortensia ‘Annabelle’ i fin forening med hvide ærenspris og brudeslør. Det er et vidunderligt drømmesyn! Men det er dog ikke planterne, der her ved de første skridt i denne berømte hvide have, skal have den primære interesse. Det er i stedet havens opbygning!

Sissinghurst Castle

Den hvide have er et lukket haverum primært båret af bede i et velovervejet mønster. Mellem bedene er der anlagt stier, der fører beskueren rundt mellem bedene og til de opholdssteder haven rummer – et centerpunkt med et lysthus, en velplaceret bænk og overdækkede siddepladser i havens nordvestlige hjørne.

Hele haven er omkranset af en kombination af tætte hække. Mod syd er der en lukket mur, og den ene halvdel af havens side mod vest er afgrænset af en bebyggelse i røde teglsten i harmoni med det øvrige murværk, der grænser op til haven.

Sissinghurst Castle

Når man betragter haven fra oven, kan man skimte strukturerne – både afgrænsningerne mod de øvrige haverum samt havens indre geometri.

Havens bede var inspireret af en have som arkitekten Edward Lutyens tidligere havde tegnet for parret i anden forbindelse – en parterrehave med L-formede bede afgrænset af buksbom. Disse dominerer den ene halvdel af gårdrummet – den nordlige del.

Den sydlige del af haven består af fire nogenlunde lige store firkanter. Mellem alle bedene er stierne belagt med røde tegl kombineret med sandsten.

Sissinghurst Castle

Sissinghurst Castle

De L-formede bede er ikke lukket med buksbom i enderne mod den langsgående hovedakse, og det betyder at man har god mulighed for at se alle de nøje udvalgte planter: Smukke kombinationer af træer, buske, stauder, sommerblomster mv. Alt med hvide blomstringer, grønt eller gråt løv.

Sissinghurst Castle

Midt i gårdrummet er der placeret et lysthus, hvor den skønne og duftende rose Rosa ‘Mulliganii’ får lov til at danne tag. I Vita og Harolds tid var her placeret 4 mandeltræer omkring urnen i midten af gårdrummet, men deres søn Nigel Nicolson udskiftede i 1970’erne disse med rosenlysthuset, der absolut også er et skønt initiativ.

Havens kombination af de klippede buksbomhække, smukke belægninger og rigdom af lysende beplantninger gør rummet ganske særligt og en nydelse at gæste. Interessant er det også, at der er valgt at disponere det nordlige hjørne til siddepladser og derfra at kunne sidde under halvtag og skue udover hele haven og nyde alt i ét syn. En scene er sat.

Sissinghurst Castle

 

Sissinghurst Castle

PLANTERNE I DEN HVIDE HAVE
Her et lille udpluk af de planter der tiltrækker opmærksomheden i den hvide have på denne besøgsdag i slutningen af august:

Pilebladet pære
Marehalm, Leymus arenarius ‘Glaucus’
Hosta
Rose, Moschata autumnalis ‘Princess de Nassau’
Skærmlilje
Hortensia ‘Annabelle’
Brudeslør
Klematis
Floks ‘Mount fujiyama’
Rose ‘Iceberg’
Hortensia ‘Grandiflora’
m.fl.

FLERE AF HAVENS PLANTER
Skulle du nu have fået mod på et hvidt bed, får du lige lidt flere tips til hvide blomstringer på andre tidspunkter af året fra denne have:

Stolt kavaler, cosmos ‘White Sensation’
Lupin ‘Noble Maiden’
Scabiosa ‘Miss Willmott’
Pæon ‘Ivory Jewel’ og ‘Cheddar Gold’
Hvid gederams, Epilobium angustifolium ‘Album’
Geranium Pratense
Hvid verbena
Potentil ‘Abbotswood’
m.fl.

Sissinghurst Castle

HELIKOPTERPERSPEKTIV
Har du lyst til at se mere af haven ved Sissinghurst Castle, kan komme med op i tårnet og se haven i helekopterperspektiv. Her får du også mulighed for at se et par glimt fra den hvide have i juni måned.

Sissinghurst CastleHER ER VI
Sissinghurst Castle
Biddenden Road, Sissinghurst, Cranbrook, Kent TN17 2AB

OM HAVENS SKABER
Haven er skabt af ægteparret Harold Nicolson (1886-1968) og Vita Sackville-West (1892-1962). Han stod for havens linier, mens Vita stod for beplantingerne. En fantastisk kombination der resulterede i denne underskønne have ved Sissinghurst Castle, der i dag er en af Englands mest besøgte. Kilde: “Gardening at Sissinghurst”, Tony Lord

Hvis du gerne vil se flere haverum fra haven ved Sissinghurst Castle, kan du tage med HAVEFOLKET på besøg i “The Cottage Garden”, i rosenhaven eller i urtehaven.