Familien Danmark har for længst flyttet stuen udenfor. Og taget det udenfor med ind i stuen, for den sags skyld! For når vi bor i et land, som har så svingende temperaturer, vejrlig og årstider, må man indrette sig. Og det gør vi så. På alle mulige måder. Med mange og mange forskellige midler. 


LEDER: MARIANNE

At indtage maden udenfor har vi gjort til alle tider,  men netop i disse år, hvor hele stuer indrettes under åben himmel, er der næsten ingen grænser for mulighederne.

Vi kan gøre det helt enkelt: Et tæppe eller en træstub og en klemme i en pakke staniol – eller meget kompliceret og stilrent med designermøbler på italienske travertinklinker, pizzaovn og solcelledrevet aftenbelysning. Vi kan også gøre det sådan lidt tilfældigt med forhåndenværende havemøbler. Nydelsen er helt sikkert stor, uanset, hvordan vi gør, for vi kan virkelig lide at spise ude, vi danskere, når endelig muligheden er til stede. Det er ligesom slet ikke sommer, når vi ikke får den mulighed.

Derfor er der også stor opfindsomhed, når det gælder om at indrette sig. Med sol/skyggesejl, med halvtag, overdækkede terrassser eller i udestuer, i drivhuse, havehuse, garager, skure osv.

Jeg har en haveveninde, der ejer hele tre spisesteder i sin have, alle med levende ild som “køkken”. Der er bålstedet oppe i haven med stubbene omkring. Så er der pizzaovnen, som de selv har bygget og som bruges mere end ofte, da den står overdækket lige udenfor køkken-alrummet. Sidste skud på stammen er et bålhus, overdækket og med hul i taget til røgen. De har simpelthen taget konsekvensen af to faktorer: Det danske sommervejr er og bliver utilregneligt og så elsker familien simpelthen bare at lave mad over åben ild.Selv har jeg også mange minder om det at spise mad over åben ild. Nogle af dem indbefatter halvrå kylling på pind til aftensmad eller stenhårde sorte snobrød med jordbærsyltetøj. Andre minder er en medalje for at kunne tænde bål med ildbor og stege rødspætter møre i silende regnvejr en sen nattetime på et spejderløb. Blandt de allerbedste er imidlertid at sidde på en stentrappe med en balje med vand og nyopgravede kartofler, der skal skrubbes. At have god tid, at lade solens stråler skinne ned på mine bare tæer og glædes over duften af røg fra grillen og høre lydene af unger, der leger bag hækkene. Eller – for nu at skrue tiden tilbage igen – at sidde i nattøj på terrassen i vores norske bjælkehytte i Tisvilde og iagttage snogene, der slikkede solskin på de varme fliser, mens jeg indtog mine havregryn.Det er lige præcis det, det hele handler om. At være ude. At sanse og nyde. Det, der nu er. At kunne spise det, der kommer derude fra, derude.

I dette tema trækker vi derfor udenfor med tallerkenerne og giver dig forskellige idéer, fif og forslag til, hvordan du kan nyde det endnu mere. Du får naturligvis opskrifter, tips om indretning af dine ude-spise-rum og meget meget mere. Du kan både opleve et labert ude-spisekøkken i en velorganiseret og stilren have, du kan få tips til at blive de infame hvidløgsskaller kvit, du kan finde lækre urter til terrassen og få en op opleveren med tapas til to. Endelig kan du høre om, hvordan du holder dit rå træbord, så det holder til rødvin og fedtstænk fra maden. Ja, lur mig om ikke endnu flere af vores artikler kommer til at kredse omkring det med at nyde et eller andet spiseligt – ude i det fri.

Så dingelingeling. Kom med ud, for nu skal vi spise.

Velkommen udenfor.

 

 


T E M A A R T I K L E R

HAVERUM MED UDEKØKKEN
Ønskerne til indretning af en have ændrer sig til stadighed. En af de ting der er større og større efterspørgsel på er at kunne tilberede sin mad under åben himmel. Så kommer man ud i den friske luft og stegeos mv. kommer med.

DER SKAL TO TIL EN TAPAS
Vores oliventræ står hvert år med fine, lækre oliven i sensommeren og jeg har længe tænkt på at prøve at sylte dem. Nu har jeg fundet en opskrift, så har du selv frodige oliventræer i haven, så læs med.

GÅ VÆK HVEPS
Bierne passer vi på, men hvepsene vil vi gerne undgå. Du kan finde mange hjemmelavede hvepsefangere på nettet. Vi er lidt vilde med de fine udgaver, man kan finde i glas.

 

DET MESTE LIGE VED HÅNDEN
At spise udenfor hænger for mange af os også sammen med at lave mad udenfor. Her er nogle forslag til, hvad der er godt at have ved hånden, så madlavningen går nemmere.

 

GIV DIT BORD EN GANG SÆBE
Holder du af at se på rene, lyse bordplader i lærk, fx så er det en god idé at give dem en omgang sæbevand ind imellem. Også selvom producenten siger det er vedligeholdelsesfrit.

 

SÅDAN FÅR DU NEMT SKALLEN AF DINE HVIDLØG
At sidde i det fri og ordne grøntsager er en stor nydelse. Nogle grøntsager tager imidlertid tid. Lang tid, hvis man skal bruge mange – hvidløg, fx. Men nu har jeg fundet den ultimativt bedste måde at få sådan noget gjort nemt og hurtigt. Se her hvordan.
NYE PLANER VED SPISETERASSEN
Sidste år byggede vi en træterrasse ved det område, hvor vi spiser i haven. Den er blevet brugt dagligt lige siden, så alt i alt en stor succes. Dog er vi lidt trætte af de kirsebærtræer, vi har haft stående i nogle år. Nu skal de væk så nye kan komme til.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.