søndag den 2. marts 2014

TEMA: KØKKENHAVEN

MÅNEDENS LEDER

Man skal jo faktisk ikke have ret meget jord for at kunne dyrke bare en lille smule, der kan spises. Det kan være du blot har en lille baghave, en altankasse eller en terrasse med et par højbede, og hvis du er effektiv i din dyrkning, kan du faktisk få plads til meget på blot lidt plads.

Udgangspunktet er at være god ved jorden og give den noget igen, tilsvarende det du høster af den. I dag byder vi dig velkommen indenfor i vores dugfriske e-magasin, HAVEFOLKETs forårsmagasin, hvor vi byder på viden og inspiration til indretning og dyrkning af køkkenhaven.

Udover selv at have sat ord og billeder på emnet, har vi også fået råd fra nogle af HAVEFOLKETs havevenner - Sølva Falgren og Jens Juhl - der er eksperter i den økologiske dyrkning, og som deler ud af deres viden om blandingskulturer.

Her i blogmagasinet vil vi desuden henover marts måned supplere med mere lettilgængelig information om den spiselige have. Uanset om du er selvforsynende med grønt hele året, eller om du som så mange andre blot nyder dine afgrøder direkte fra køkkenhaven, mens de er helt friske, så har vi fundet emner frem, som vi håber, du vil finde interessante.

Vi vil her i marts også introducere en ny gæsteblogger og haveven: Birgitte Sværke Pedersen. Birgitte skriver til dagligt på sin meget stemningsfyldte blog "En landliggers dagbog", og mon ikke mange af vores læsere kender hende derfra allerede? Hun vil i denne havesæson ind imellem skrive på HAVEFOLKET om det at være inkarneret havemenneske i en sommerhushave. I denne måned lægger hun ud med en beretning fra køkkenhaven. Vi er så glade for at have Birgitte med på holdet, og vi håber, at I alle tager rigtig godt imod hende.

Som altid håber vi også, at du som læser - uanset om du er ny i haven eller erfarent havemenneske - vil give dine meninger og erfaringer til kende. Du er med dine kommentarer dag for dag med til at bygge dette havemagasin til det det er - en udveksling af erfaringer havemennesker imellem.

Men først - sæt dig godt til rette og klik så på magasinet her til venstre. Om det bare er for et lille smugkig eller om du har tid til at blive siddende og læse med, så håber vi på, at du lige kigger ind og ser hvad vi har brugt de sidste par måneder på at forberede til dig. Og ja, der er også lækre havebilleder til dig, der slet ikke har lyst til at dyrke køkkenhaven, for køkkenhaver kan jo også have æstetisk værdi!

Velkommen indenfor i den spiselige have!


Månedens kommende artikler om KØKKENHAVEN:

KØKKENHAVEN I SOMMERHUSET   GÆSTESKRIBENT
Alle kan opleve køkkenhavens velsignelser i sommerhuset. Selv den som synes, at en sommerhushave udelukkende består af en græsplæne med nogle buske og træer. Der skal i virkeligheden en meget lille indsats til. Men pas på. Du kan hurtigt gå hen og blive bidt af din weekendkøkkenhave.

SPIDSKÅL
Der er ikke noget så lækkert som spidskål, og der er ikke noget så ulækkert som larver i spidskålen. Hvad gør man for at undgå dem?
HUMULUS LUPULUS
Humle er en afsindig smuk og grokraftig plante, der under optimale forhold kan vokse mellem 6 og 8 meter på en sæson. Vi behøver ikke at brygge vores egen øl for at have den i vores køkkenhaver - den kan også spises.

INDRETNING AF EN KØKKENHAVE
Skal du i gang med at anlægge et nyt rum til køkkenhave? Vi har lavet et forslag til, hvordan en køkkenhave med højbede kunne se ud. Kig med og få inspiration til din egen tegning.HAVEMERIAN
Som tilhænger af det italienske køkken synes jeg, at merian er en uundværlig del af urtehaven. Den har lige præcis den smag, vi kender så godt fra de italienske klassikere.

PERSILLE
Den har en fast plads i rigtig mange køkkenhaver på vores breddegrader, og det er slet ikke uden grund, for persille er en uundværlig del af det nordiske køkken.


DROP ÅRLIG GENNEMGRAVNING OG FRÆSNING
Mange myter overlever i haveverdenen, og én af dem er, at man skal gennemgrave og/eller fræse sin køkkenhave inden såning. Hør her, hvorfor du godt kan springe det led over.NY BOG OM HØJBEDE  NYHED
Vi er mange, der sværger til dyrkning i højbede. Nina Ewald har skrevet en helt ny bog om emnet. Bogen udkommer i marts, og vi anmelder den, så snart vi får den i hånden.DRIV PURLØG INDENFOR 
Det første grønne drys fra egen have er i særklasse og helt noget for sig. Grav derfor en klump af dine purløg op fra havens bede og pot dem op. Så har du dejligt grønt at klippe af fra køkkenbordet til din æggemad.GÆSTESKRIBENT
 

Læs eller genlæs også:

frilandstomater
TOMATER PÅ FRILAND
Bare fordi man ikke har et drivhus, skal man ikke snyde sig selv for tomater i haven.
Dyrk dem på friland!

solbær
SOLBÆR - HÆLD DEM PÅ FLASKE
De sorte bær med den dybe smag. En gang var de stort set kun kendt som marmelade sammen med friturestegt camembertost, men du kan få stor nydelse ud af at hælde solbær på flaske. Se her hvordan. Her er både opskrift på likør og på te.

køkkenhaven, kartofler
JORDENS GULD - ASPARGESKARTOFLER
Til jul, når det skal være rigtig fint, køber vi aspargeskartofler i store mængder. Derfor - da min mand holdt på at vi skulle have et kartoffelstykke - valgte vi aspargeskartoflen. Det har vi overhovedet ikke fortrudt!Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.


23 kommentarer:

 1. Glæder mig til at følge jeres indslag om køkkenhaven, køkkenhaven - den daglige glæde i sæsonen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sussi - hvor har du ret. En køkkenhave er en daglig glæde - især hvis man holder ukrudtet nede løbende :-)
   Jeg er selv afhængig af min daglige tur omkring køkkenhaven. Om det så bare lige er 10 minutter inden jeg går i gang med aftensmaden. Så bliver der luget lidt, vandet og taget afgrøder med ind til middagen...

   Er i denne weekend ud fuld sving med at lave nye højbede til min køkkenhave, da de gamle efter rigtig mange års brug virkelig trænger til en udskiftning. Og jeg glæder mig som et lille barn til at få det hele på plads og komme i gang med at så :-)

   Slet
 2. Jeres nye magasin er intet mindre end fantastisk!!
  Jeg skal starte helt ny køkkenhave op i år og I har jo skrevet om alt det jeg mangler viden om og som jeg har ledt efter.
  Tusind tak for endnu en skøn udgivelse fra jeres side :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Vibeke; Ih, hvor var det heldigt, at det lige var dét du skulle bruge, vi skriver om! :-)

   Slet
 3. Det bare sååå bra!!
  Jeg elsker dette ....så inspirerende og flott!!
  Takk:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inger Marie
   Tusinde tusinde tak, vi er altså også ret stolte :-)

   Slet
 4. Fan'me et flot stykke arbejde i har lavet (magasinet) - respekt herfra.... hvor dæl'en får i alt den tid fra til at lave dette ????

  SvarSlet
 5. Så flot et magasin i har lavet, og jeg glæder mig til at nærlæse det!
  Mit havehjerte banker godt for køkkenhaven, sidste år lavede jeg porrealle, og plantede i mønstre, for sjov og dekorationens skyld, og for mit indre øje så det fantastisk ud, da sagerne voksede til kunne mine mønstre ikke ses;-) men grøntsagerne var nu alligevel velsmagende!
  Glæder mig til følgetonen!
  Et fantastisk job i gør, tak!
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Hvor er det dejligt at du kan bruge magasinet og at temaet falder i smag.
   En porre-allé - det lyder altså ret flot!

   Slet
 6. Hvor er det bare super flot og godt, jeres magasin. Jeg er så gammel, at jeg sidder og drømmer omat have det i hænderne på papir :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, det forstår vi altså godt, det gør vi faktisk også selv, men det koster en herregård - en af de meget store - at få trykt. Så det kræver finanser og/eller langt flere annoncører - en balje "nødder" vi arbejder på at få knækket på den rigtige måde.

   Men vi tror på at det vil ske, det er bare ikke til at sige, hvornår, så ind til da må I sidde med den bærbare eller tabletten/Ipadden i skødet, hvis det skal foregå i lænestolen (I ved "armchair-gardening"). :-)

   Slet
 7. Det ser rigtigt dejligt ud jeres temablad. Heldigvis skal jeg snart ud på en lang togtur, så bliver der masser af tid til at sidde og læse på Ipaden. Glæder mig.

  Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder dejligt med en lang togtur, og så er der jo god tid til at drømme om have - og køkkenhave især. Rigtig god tur - og læselyst.

   Slet
  2. Hej Lene, jeg ville jo så gerne kunne læse e-bladet på togturen, men kan nu se, at man ikke kan downloade bladet, er det bevidst, at I ikke har tilladt det, eller er det bare noget, I ikke har tænkt på? Jeg har kigget hos issuu, og åbenbart mangler der bare, at I tillader det. Der er nemlig ikke internet på togene i Tyskland.

   Helle

   Slet
  3. Hej Helen - tak for info!
   Det har vi straks fået rettet, så nu skulle du gerne kunne downloade det til din iPad.
   Rigtig god tur!

   Slet
 8. Jeg har måske lagt mine roser på den forkerte fortrappe!?
  De ligger under e-magasiner, men jeg ser der også ligger buketter fra andre.

  Tak til profferne for endnu et flot magasin

  Bedst
  Kjeld

  SvarSlet
 9. Med så flotte ord er trappen underordnet.
  Tak for roserne du!

  SvarSlet
 10. Det er rigtig guf, I her er kommet med! så smukt sat op med dejlige fotos og rigtig mange fine artikler og tips. Jeg har foreløbig kastet mig over de sider, der lige talte til mit hjerte og gav inspiration til bedene i køkkenhaven. Jeg er blevet meget inspireret af artiklen om de afgrøder, der lever i fin samdrægtighed. Det skal afprøves.
  Og så er der jo ellers læsestof til de dage, hvor jeg har brug for at tage en slapper efter arbejdet derude!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, er det ikke skønt! BÅDE at kunne glæde sig til havearbejde IRL og så det, vi "laver" i soferne rundt omkring. :-)
   Tak fordi du har taget dig tid til at fortælle os det. Det betyder mere for os end du aner!

   Slet
 11. Kære havetøzer.

  Hjertelig tillykke med publiceringen af endnu et superflot e-magasin. Topprofessionelt, gennemført og med et helt utroligt smukt og appetitligt layout. Jeg har kun haft tid til at bladre magasinet igennem, men glæder mig, til at få tid, til at nærlæse det og sluge hvert et ord. Jeres gejst, energi, ildhu og passion for sagen er beundringsværdig.

  Tanken om, at fire blogger/havepiger, som ikke kender hinanden i forvejen, får sådan et kæmpeskib af et projekt sat til søs og til at lykkes til fulde, er jo lige til at få gåsehud af. Jeg bøjer mig i støvet og kysser jeres sorte havefødder.

  Knus og tanker til jer alle

  SvarSlet
  Svar
  1. Mu hahahaha. Dér fik du lige et formiddagsgrin til at holde hele dagen. (Ja, måske hele året?). :-DDDD

   Det er SÅ skønt at høre, du kan lide det, kære Jytte, og JA, vi undrer os faktisk også selv over det af og til. Og er ydmyge over, at vi har fundet sammen og får det til at fungere. Jeg er HELT sikker på, at det - ud over vores egen passion for haver - er jeres skønne kommentarer, der giver os blod på tanden til at fortsætte.

   Knus retur til Vendsyssel

   Slet
  2. Jeg håber virkelig for jer (og jeres læsere), at det vil lykkes jer at bevare gnisten, inspirationen og ikke mindst motivationen mange år endnu, Marianne. Jeg håber, der kommer en hel masse feedback fra kommentatorboksene til jer, da det naturligvis er med til at holde dampen oppe, og det grønne blod i kog. Een af de ting, jeg beundrer mest hos jer, er jeres top-motivation. Jeg glæder mig meget til at læse din "Just do it" artikel. Jeg holder meget af storytelling-artikler.

   Kaffeknus

   Slet

ANNONCE