søndag den 4. maj 2014

TEMA: INDRET TERRASSEN

MÅNEDENS LEDER

Smid havehandsken og slå bentøjet op! I denne måned skal vi nemlig slappe af. I hvert fald ind imellem. Jo, vi skal så! Vi skal dovne på terrassen, og det er komplet ligegyldigt, hvordan den ser ud, blot du godt kan lide den. Blot du nyder den og holder af at tilbringe tid på den. Alene - eller sammen med familie og venner. Tæt på huset eller langt væk nede i en skjult krog. 

Nu skal vi se på terrasser. Vi skal inspireres, få idéer, lære, hvordan vi dyrker krydderurter osv. osv. Glæd dig!

Terrassen, det er den, vi slår os ned på, når vi har fri. Når vi vil lave "ingenting", så som at læse, sove, snakke, grille, lege, spille "Tegn og gæt" eller bare lade solen brune os. Være "out of reach" eller "unplugged", som det jo hedder nu om dage, når vi logger af, stempler ud, lægger mobilen og tabletten så langt væk, at vi ikke kan høre diverse dingelinger, eller biiiiper, der ønsker vores nærvær.

Terrassen, det er den, der som regel ligger i umiddelbar nærhed af huset, måske ligefrem som en direkte forlængelse af stuen - eller køkken/alrummet. Man skal bare lige lukke dørene op, så står man i den udendørs stue - med udekøkken og alt, hvad dertil hører. Nogle gange er den overdækket, og det er faktisk en ret god idé i dette regnfulde land. Andre gange ligger den længere ude i haven, måske nedgravet med et bålsted i midten eller måske under et stateligt træ, eller i en skjult krog af haven.

Mange almindelige beboelser, dvs. villaer og parceller her i Norden, har op til flere terrasser: Én til morgensolen, avisen, kaffen og tosomheden (eller hele familien), én til eftermiddagskaffen under æbletræerne, og én til hele familien og alle vennerne, når der skal grilles i aftensolen tæt på køkkenet. Et nyt fænomen er de der "loungekroge" med hotellignende sofaer i plastik/kurv(rattan, et ualmindeligt lavt sofabord og en stor parasol dinglende hen over. Det giver havenyderen sådan en "nu er jeg rejst væk på hotel" lignende oplevelse, og det er der flere og flere, der godt kan lide.

Terrassefænomenet rækker imidlertid langt længere op og ud over parcelhusDanmark. Folk der bor i etageejendomme har måske en gårdhave - dét er deres terrasse. Eller de har en taghave, privat eller delt med andre? Det kan også være at "terrassen" blot er en altan, som giver rum langt langt opad og udad, når man bor i et 5-etagers ejendom. Uanset, hvad eller hvordan din terrasse ser ud, så er det hér dagens fristunder bliver nydt, lige indtil vi har siddet ved myggelysene og konstateret, at de egentlig bare lugter skidt og alligevel ikke holder myg væk.

Og hvordan er det så, vi bruger vores terrasse? Er der hængekøjer på den? Yogamåtte eller pejs? Palleramme-day-beds-arrangement eller køkkenhave i potter? Grill-udekøkken á la "Vi er på TV" eller sandkasse i selvlysende grønt plastik?

Uanset hvordan din terrasse ser ud, så er det din! Du indretter den, som du og dine bofæller har lyst til. Og i dette tema kan du finde forskellige veje til nydelse. På sten, træ, grus, på jorden (for det er det,"terrasse" betyder), eller på tagene. Du kan læse nye artikler om, hvordan du indretter den. Hvordan du "shiner" den lidt op og hvad du kan plante på den. Skulle du få lyst, kan du også genkigge i vores e-magasin, hvor du finder mange køkkenhaver på terrasser eller i selvstændige små terrassehaver.

JA, jeg er jo slet ikke færdig med at tale om terrasser. Det er et "on going" emne, hvor der er kilde til rigtigt mange reflektioner. Læs med i den kommende måned, og lad dig inspirere til at gøre din terrasse til det sted udendørs, hvor du simpelthen bare nyder at befinde dig.

Velkommen udenfor!Temaartikler om INDRETNING AF TERRASSEN:

TERRASSEN BLEV STRAMMET OP // HAVEDESIGN
Den trætte, gamle terrasse kom på tegnebrættet og blev til 3 små haverum i klassiske og enkle materialer.
VELTKAMP GARDENS - I BYEN // HAVEREPORTAGE
Vi tager jer med indenfor i endnu en have fra Veltkamp Gardens. Denne gang i en rolig have midt i byen.EN FAMILIETERRASSE // HAVEREPORTAGE
Pladsen var trang og der var ikke plads til mange armbevægelser. Se hvordan vores lille terrasse blev forvandlet til et familievenligt uderum.EN LEVENDE PARASOL // TRÆER
En parasol kan være vederkvægende på varme, solrige sommerdage, både for mad og mennesker. Den fås også i en levende udgave, og giver et helt specielt lys, der er - ja, uforligneligt!

I DET NYE KVARTER // INDRETNING
Det kan være svært at få læ på terrassen, når kvarteret er nyt og området kort forinden var en brakmark. Vi har været på besøg hos en ung familie med hang til at spise ude - og på sene sommeraftener.


MORGENTERRASSE I HVIDT // HAVEREPORTAGE
Tag med på besøg på min morgenterrasse! Der er bestemt ikke megen raketvidenskab i designet, men alligevel er der måske en idé eller to at tage med herfra.
KLØVER PÅ TERRASSEN  // KRUKKER
Kløver kan være irriterende i græsplænen og blive en pestilens i bedene, men i krukker er de mange sorter i grønne og bordeaux nuancer så smukke.

MIT LILLE GÅRDRUM // HAVEREPORTAGE
Man tager en kedelig flisebelægning, drejer nogle af fliserne, danner nogle bede og lægger marksten i mellemrummene. På den måde får man et hyggeligt, lille gårdrum.
Læs eller genlæs også:


LUKSURIØSE LINJER // HAVEREPORTAGE
Enkelthed, funktionelt design og den nordiske natur er nogle af de inspirationskilder, der går igen for den norskfødte landskabsarkitekt Tor Haddeland.

DEN MINIMALISTISKE HAVE // HAVEREPORTAGE
Hus og have smelter sammen, når haven bruges som ekstra rum og grænserne udviskes. Designet er præget af rette linjer eller enkle forløb og former.

krukker i haven
EN SOMMERLIG KRUKKEHAVE // HAVEREPORTAGE
Sommerhuset her er i brug på fuld tid godt 2 måneder om året, hvor familien flytter helt ind og lever deres liv 100% i sommerlandet - også mens der arbejdes i byen og børnene går i skole. I år startede første weekend i huset med etablering af en ny have - en krukkehave!

udekøkken
MIT UDEKØKKEN // HAVENS ELEMENTER
Det er blevet mere og mere populært at flytte de indendørs funktioner ud i haven og på terrassen. Her er mit udekøkken.

Krukker i haven
ENKLE IDEER TIL KRUKKERNE // KRUKKER
Se med og få inspiration til enkle beplantninger i havens krukker.

Krukker i haven
KRYDDERURTER I KRUKKER // KRUKKER
Mange går og drømmer om store krydderurtebede, men du kan sagtens dyrke dine krydderurter i krukker på terrassen eller altanen. Her kommer nogle praktiske tips.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.
3 kommentarer:

 1. Perfekt jeg glæder mig, fik selv lige overdækket vores sidste år og i år står den på indretning jaaaa....

  SvarSlet
 2. Hæ hæ, gemalen påstår stadig det var det dyreste prosekt jeg lavede, da jeg lavede en tererasse ved vores rosenhave med udsigt over markerne, den kalder på kølig hvidvin i sommeraftenerne siger han.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lige præcis hvad en terrasse skal kunne, hvis du spørger mig :-)

   Slet

ANNONCE